Nasza firma specjalizuje się w koordynowaniu gospodarek odpadowych w polskich przedsiębiorstwach. Od lat współpracujemy z firmami i pomagamy im zrealizować profesjonalne usługi z zakresu zarządzania odpadami. Naszym zadaniem jest wyszukanie odpowiedniego specjalisty od m.in. skupu olejów spożywczych i przekazanie w Twoje ręce najkorzystniejszej oferty. Realizujemy odbiór zużytych olejów spożywczych na terenie całej Polski.
Jak działamy?
Nasze działania opierają się na uniwersalnych wartościach, które towarzyszą naszej spółce od samego początku. Z naszym wsparciem z pewnością uda Ci się natrafić na odpowiednie skupy zużytego oleju spożywczego, ponieważ jesteśmy:
• profesjonalistami – nasze działania są oparte na wieloletnim doświadczeniu. To dzięki niemu wiemy, jak pomóc klientowi w każdej sytuacji. Dodatkowo, współpracujemy jedynie z partnerami, którzy posiadają odpowiednie uprawnienia do utylizacji czy odbioru odpadów.
• legalni – nasza firma jest zarejestrowanym i legalnym biznesem, który posiada wszelkie niezbędne szkolenia i certyfikaty z zakresu zarządzania pozostałościami. Co więcej, nie decydujemy się na współpracę z podmiotami, które nie posiadają wpisu do BDO czy KRS.
• elastyczni – każdy przypadek jest inny, a my mamy tego świadomość, dlatego każde zlecenie jest analizowane osobno. W zależności od preferencji klienta, dobieramy odpowiednie oferty. Skupiamy się na wspólnym szukaniu rozwiązań, które pomogą Ci legalnie i bezpiecznie pozbyć się pozostałości z zakładu pracy.
• proekologiczni – nasze działania są skupione wokół realizowania założeń gospodarki o obiegu zamkniętym, w związku z czym przekazujemy Twoje zlecenie podmiotom, które zajmą się recyklingiem lub ekologiczną i bezpieczną utylizacją pozostałości. Zależy nam na równowadze ekologicznej, a także na tym, aby odpady zyskały „drugie życie”.
• prokonsumenccy – jesteśmy skupieni na tym, aby klient musiał zaangażować się w minimalny sposób w proces wyszukiwania odpowiednich podmiotów gospodarujących odpadami. Z tego powodu uprościliśmy naszą usługę i sposób zgłaszania zlecenia – można się z nami skontaktować czy to za pomocą infolinii, czy też za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego.
Wymagania wobec zużytego oleju spożywczego i gastronomicznego
Zanim zdecydujesz się na skorzystanie z naszych usług i wyszukanie z nami najkorzystniejszego skupu zużytych olejów spożywczych, warto pamiętać, że:
• nie obsługujemy osób fizycznych – jeśli posiadasz zużyty olej gastronomiczny na własny użytek, możesz go wywieźć do PSZOK-u lub też wyrzucić w szczelnym słoiku do odpadów zmieszanych,
• obsługujemy głównie firmy, restauracje, bary, przedsiębiorstwa cateringowe i tym podobne zakłady produkujące duże ilości zużytej frytury,
• od naszych klientów wymagamy wpisu do systemu BDO – jeśli go nie posiadasz, a powinieneś, oferujemy usługę wpisu przedsiębiorstwa do systemu,
• pojemniki ze zużytym olejem gastronomicznym muszą być szczelne, odpowiednio zakryte oraz oznaczone kodem odpadu,
• nie ma określonego minimum logistycznego – jest to kwestia do indywidualnej konsultacji,
• jeśli chcesz zorganizować odbiór zużytego oleju spożywczego – skontaktuj się z nami, nasi pracownicy wyszukają dla Ciebie właściwą usługę,
• jeżeli interesuje Cię usługa darmowej wyceny – skorzystaj z naszego formularza wycenowego zamieszczonego na stronie, a nawet w 15 minut otrzymasz informację zwrotną.
5 prostych kroków zamawiania utylizacji oleju gastronomicznego
W jaki sposób możesz zamówić u nas usługę skupu zużytych olejów spożywczych? Nasza usługa to nic innego jak 5 prostych kroków:
- Na początku należy wyrazić chęć skorzystania z naszych usług. Skontaktuj się z nami za pośrednictwem infolinii, adresu e-mail biuro@wastemaster.pl lub formularza zgłoszeniowego. Za pomocą wybranego środka komunikacji zgłoś nam odpad.
- Kolejnym krokiem jest udzielenie najważniejszych informacji o posiadanym zużytym oleju spożywczym. Ważna jest przede wszystkim informacja o ilości odpadu, jego rodzaju, postaci, sposobie przechowywania i lokalizacji. Dzięki tym danym uda nam się wycenić odpad i rozpocząć wyszukiwanie konkretnych usług. Na tym etapie rozpoczniemy również doprecyzowanie kwestii związanych z BDO oraz ewentualnymi płatnościami.
- W związku z tym, że mamy stałych partnerów dostarczających usług utylizacji zużytych olejów spożywczych, wycena leży po ich stronie – nasi pracownicy przekażą Twoje zlecenie do podmiotów, które są dla Ciebie najbardziej opłacalne.
- Następnie czas na Twoją decyzję. Jeśli uznasz, że propozycja utylizacji zużytych olejów gastronomicznych jest korzystna – wystarczy, że podpiszesz umowę, a nasi partnerzy będą mogli przejść do finalizacji usługi.
- Na samym końcu czas na finalizację usługi. Nasi partnerzy odbiorą od Ciebie zużyty olej gastronomiczny, na określonych wcześniej warunkach.
Zużyty olej spożywczy – co warto wiedzieć?
Co warto wiedzieć o zużytym oleju spożywczym? Jest to tzw. olej posmażalniczy, który jest efektem obróbki żywności. Może on powstawać zarówno w restauracjach, fast foodach, jak i zakładach przetwórstwa żywności. Warto zwracać uwagę na parametry, wygląd i właściwości oleju, ponieważ to od jego jakości zależeć będzie jakoś
przygotowywanych produktów, potraw i jedzenia. Jeśli olej osiągnie ciemnobrązowy kolor, jest to sygnał do tego, aby go wymienić.
Nie wolno wylewać olejów posmażalniczych do kanalizacji, zlewu lub toalety. Dlaczego? Naturalne właściwości tłuszczu (przede wszystkim to, że nie rozpuszcza się on w wodzie), sprawiają, że tłuszcz spuszczony do kanalizacji zacznie w niej zalegać, a co za tym idzie może doprowadzić do zatkania się rur i awarii całego systemu. Jeśli jednak dysponujemy w naszej restauracji separatorem tłuszczu, możemy wylewać oleje, jednak sam separator musi być regularnie oczyszczany.
Jest to również szkodliwe ze względów środowiskowych. Skoro oleje nie rozpuszczają się w wodzie, to będą w niej zalegać, utrudniając dopływ tlenu lub światła do niższych partii zbiorników wodnych. Co więcej, podczas smażenia dochodzi do wytworzenia się wielu substancji chemicznych, w tym tych rakotwórczych. W takim razie co zrobić z zużytym olejem spożywczym?
Jako osoby prywatne, zużyty olej gastronomiczny możemy przekazać do placówek typu PSZOK. Jednak należy pamiętać, że mogą to robić podmioty nieposiadające obowiązku wpisu do BDO, czyli głównie osoby fizyczne. Jeśli posiadamy zużyte oleje spożywcze na własny użytek z gospodarstwa domowego, możemy śmiało umieścić je w szczelnym słoiku lub butelce i włożyć do kosza na komunalne odpady zmieszane (nie można jednak rozbić opakowania).
Jak wygląda utylizacja zużytego oleju spożywczego?
Gdzie oddać olej spożywczy, jeśli prowadzimy przedsiębiorstwo? Musimy go przekazać do odpowiednio wykwalifikowanych podmiotów, które zrealizują odbiór i utylizację zużytego oleju gastronomicznego.
Jak wygląda utylizacja zużytego oleju spożywczego? Na samym początku należy przeprowadzić odbiór zużytego oleju spożywczego. Po zabraniu z restauracji odpadu, wędruje on do specjalnych placówek, gdzie ulega filtracji i oczyszczaniu. Najpierw pod kątem odpadków mechanicznych, a później pod kątem związków chemicznych zawartych w cieczy. Procesów filtracji jest kilka, tak, aby recykling zużytego oleju jadalnego przeszedł pomyślnie. Usuwa się również wodę za pomocą odwirowania czy też suszenia. Czyści się ciecz z fosfolipidów lub innych środków konserwujących, a następnie poddaje się ją hydrolizie, estryfikacji i rafinacji.
W wyniku zabiegów utylizacji olejów spożywczych otrzymujemy substancje, które mogą służyć do produkcji biopaliw, ekodiesla czy też do produkcji smarów, pasz dla zwierząt, a nawet kosmetyków. Dzięki takim działaniom udaje się stworzyć ekologiczną alternatywę dla wielu gałęzi gospodarki. W ten sposób mamy szansę na sprzedaż zużytego oleju, a inne podmioty mogą z nich wyprodukować cenne materiały szeroko wykorzystywane w przemyśle.
Co jeszcze warto wiedzieć o zużytym oleju spożywczym?
Warto również wiedzieć, jakie mamy rodzaje olejów jadalnych. Do skupów oleju gastronomicznego możemy dostarczać materiały takie jak:
• olej rzepakowy,
• olej słonecznikowy,
• oliwa z oliwek,
• olej z awokado,
• olej kokosowy,
• olej lniany,
• olej sojowy,
• olej sezamowy,
• olej palmowy,
• olej migdałowy,
• olej ryżowy,
• olej konopny,
• olej z czarnuszki.
Przed wywozem do skupu zużytego oleju spożywczego nie możemy mieszać powyższych substancji. Ważne jest, aby każdy pojemnik z olejami był szczelny i oznaczony właściwą etykietą z nazwą i kodem odpadu. Na zużyty olej spożywczy kod odpadu to 20 01 25. Właśnie takie numery należy umieścić w systemie BDO oraz podczas uzupełniania Karty Przekazania Odpadu. Pamiętajmy, że bez jej uzupełnienia firma nie zrealizuje wywozu odpadu.
Warto również wiedzieć, że w skupie zużytego oleju gastronomicznego możemy dokonać sprzedaży odpadu. Dzieje się tak, ponieważ jest to cenny materiał, który placówki skupu mogą szybko przekształcić, a następnie zarobić na ich sprzedaży. Od czego zatem zależy cena skupu zużytego oleju jadalnego? Głównie od zawartości chemicznej, ilości oraz jakości dostarczanych substancji. Wszystko jest jednak szacowane indywidualnie, dlatego polecamy skorzystanie z naszej darmowej wyceny.
GTU to, innymi słowy, grupa towarów i usług, które są objęte szczególną kontrolą przez urzędy skarbowe. Każdy z towarów wrażliwych posiada unikalny kod, który należy podać w zeznaniu podatkowym JPK_V7K, jeżeli braliśmy udział w ich sprzedawaniu. Jeśli chodzi o sprzedaż zużytego oleju spożywczego a GTU – numer kodu GTU to 05. Odpowiada on grupie dotyczącej handlu odpadami, którymi bez wątpienia zużyte oleje spożywcze są. Jeśli posiadasz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości w kontekście wyszukiwania odpowiednich skupów zużytych olejów spożywczych – zachęcamy do kontaktu!
Podsumowanie usługi
Nasza firma oferuje kompleksową obsługę w zakresie zarządzania odpadami, w tym utylizację i skup zużytych olejów spożywczych oraz gastronomicznych. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, profesjonalizmowi i rozbudowanej sieci współpracujących z nami podmiotów, zapewniamy naszym klientom dostęp do najlepszych dostępnych na rynku ofert odbioru odpadów.
Nasze usługi są skierowane głównie do przedsiębiorstw z branży gastronomicznej, takich jak restauracje, bary czy firmy cateringowe, których celem jest legalne i bezpieczne pozbycie się pozostałości olejowych z procesów smażenia i nie tylko. Proces współpracy z nami został maksymalnie uproszczony, aby nasi klienci mogli w łatwy sposób skontaktować się z nami i zlecić zadanie, ciesząc się jednocześnie minimalnym zaangażowaniem w proces. Oferujemy również pomoc w formalnościach związanych z systemem BDO oraz darmową wycenę odpadów, gwarantując szybką i efektywną realizację usług z naszej strony.